Najlepše želje logo
Vrati se
DECEMBAR
05

Svetski dan volontiranja: Izdvoj vreme da pomogneš

Calendar Single Cover
Actions Single Coffe

Volontiranje: neplaćeni rad, kul stavka u CV-ju ili nešto mnogo više? Pogađaš, ovo poslednje je tačan odgovor. Volontiranje je, ako baš želiš definiciju, neprofitno angažovanje pojedinca kojim se doprinosi dobrobiti zajednice i celog društva. Naravno, kao što to obično biva u stvarnom životu, definicije nam ne znače baš mnogo.

Ono što zapravo znači jeste osećaj punog srca koji doživiš kada volontiraš. Kroz ovu vrstu angažovanja stičeš mnogo više od materijalnog i baš zato ono nije samo neplaćeni rad.

Za početak, pomažeš rešavanju problema u svojoj zajednici, upoznaješ nove ljude i stičeš vredna životna iskustva. Ako si još uvek u školi ili na faksu, kroz volontiranje možeš da razviješ radne navike. Ako si odrasla, zaposlena osoba, verovatno ti je teško da izdvojiš sat vremena na još jednu aktivnost, ali možda je baš to karika koja ti fali da se osetiš zadovoljno i ispunjeno.

Spisak prednosti volontiranja možemo da nastavimo u nedogled, ali ono što ti zapravo preporučujemo jeste da potražiš priliku za volontiranje, probaš i doživiš taj osećaj punog srca. Naravno, uvek možeš i sam da iniciraš promene: organizuj komšiluk ili ekipu da očistite vaš parkić, napravi kućice za napuštene životnjie u kraju, smisli način da se tvoje okruženje učini zelenijim ili posadi cveće ispred ulaza, dogovori se sa upravom stanara o skupljanju sirovina za reciklažu i čepova za pomoć hendikepiranima… Lista se nastavlja onoliko koliko ti sam želiš.

Uostalom, danas je Svetski dan volontiranja. Ima li boljeg povoda da pomogneš nekome već danas?

Calendar Bottom Cover