Najlepše želje logo
Vrati se
JUN
21

Svetski dan muzike: Pojačaj zvuk na maksimum

Calendar Single Cover
Actions Single Coffe

Znaš onaj osećaj: stojiš u redu na kasi, milion ljudi je ispred tebe i već cupkaš nogom od nestrpljenja… I onda se desi: uvodni taktovi tvoje omiljene pesme se začuju na razglasu marketa, osmeh ti se pojavljuje na licu i sve je odmah bolje! Kada pesma stigne do refrena, nema veze ni što čekaš, ni što je gužva, ni što su na kasi baš sad našli da menjaju traku.

Da, na taj osećaj mislimo – zadovoljstvo koji draga i poznata muzika izaziva u nama, čineći da se lakše nosimo sa životnim prilikama i neprilikama. Naučnici su se potrudili da ga objasne i, za slučaj da ste se i sami zapitali, tajna se krije u hormonima. Kada uživamo u muzici, naš mozak oslobađa hormon koji se zove dopamin – isti onaj koji je povezan sa zadovoljstvom koje izazivaju hrana, nežni trenuci sa dragom osobom ili bilo šta u čemu uživamo punim srcem.

Osim zadovoljstva, slušanje muzike ima i druge dobre strane: smanjuje stres, podiže raspoloženje i podseća nas drage uspomene, nastale dok se u pozadini vrtela omiljena pesma. Pritom, kako da ne pomenemo ples? Fizička aktivnost je kao bonus koji dolazi uz muziku.

Nije li to dovoljan razlog da danas proslavimo Svetski dan muzike i pojačamo zvuk na maksimum? Bilo da slušaš Mocarta ili Beyonce, folk, metal ili nešto treće, svaka muzika je super ako u njoj uživaš punim srcem!

Calendar Bottom Cover